Doriti sa hraniti oile cu un furaj sanatos si delicat?

Furaj Concentrat starter miei

Atunci gama OVI este cea mai buna solutie. In plus, fata de iarba si fibre, oile, de asemenea au nevoie de furaje concentrate, pentru ca in fiecare moment sa fie in stare de top. Nivelul furajului trebuie sa fie adapatat in mod constant, in functie de varsta animalului, faza de dezvoltare si nivelul de productie.

Gama OVI contine un numar de furaje bine echilibrate , fiecare dintre acestea fiind adaptate necesitatii oilor.

Oile sunt extrem de sensibile la cupru, din aces motiv, furajele noastre OVI nu contin acest adaos, pentru a preveni otravirea.

Din gama furajelor Versele-Laga fac parte 3 sortimente:

OVIGRAN 217% P– furaj granulat de crestere, bogat in energie, recomandat atat pentru mieii de reproductie cat si pentru mieii de carne. Mieii sunt gata pentru sacrificare de la o varsta frageda.

OVI ALLROUND 316% P– furaj granulat de intretinere, pentru o stare optima.

OVIPEL 4 – 23,5% P– furaj granulat pentru oi care alapteaza, lactatia este stimulata in mod optim prin continutul crescut de proteine.

Recomandari

Ovi 2 – Pentru o crestere optima, mieii tineri trebuie sa aibe acces la suficienta iarba buna. Cand aprovizionarea cu iarba este insuficienta, este recomandat alimentarea cu furaj granulat ovi2 intre 200-500g pe zi.

Ovi 3 – Putem oferi la oile adulte si la berbeci 250g OVI3 in timpul verii si 500g in timpul iernii. Cand alimentarea cu iarba este insuficienta , este recomandabil un adaos 500g de furaj pe zi pentru cresterea animalelor.

Gestatia: In prima luna, riscul de moarte a embrionului este cel mai ridicat. In cursul acestei luni cel mai important lucru este, satisfacerea necesitatilor de baza ale animalului si mentinerea furajelor suplimentare , la un nivel minim. In timpul iernii, va recomandam sa adaugati 150g de Ovi3 All round , care este mai putin bogat in proteine decat in timpul verii.

In a 2 si a 3 luna de gestatie , dieta nu trebuie sa fie prea bogata in energie, pentru evitarea excesului de grasime si a mieilor supraponderali. Prin urmare, cel mai bine este ca in acest timp sa limitam ratia furajului concentrat. La sfarsitul perioadei de gestatie , in ultimile 6 saptamani mieii cresc foarte repede in uter. Acest lucru inseamna ca nevoia de nutritie a oilor creste. DIn acest motiv trebuie sa le acordam , sa manance hrana de-o calitate mai buna decat doar fibre, ceea ce va preveni acetonemia, la oile fatatoare cu mai multi miei. Va recomandam suplimentarea de la 250g pana la 500g furaj granulat pe zi.

Mieii cu o greutare mare la nastare sunt plini de viata, au sistemul imunitar mai tare si vor creste mai bine. In orice caz trebuie sa ne asiguram ca mieii nu vor deveni prea grei, asta poate duce la complicatii la nastere ce pot fi fatale.

OVI 4 : O oaie in periada de lactatie primeste 500g de furaj pe miel alaptat, pentru a asigura un randament bun de lapte.

Productia optima de lapte poate fi obtinuta, prin asigurarea oilor lactante a 1kg de ovi4 , suplimentat cu fan de buna calitate . In cazul in care avem la dispozitie numai fan de calitate scazuta , ceea ce se poate inampla in timpul iernii , aceasta ratie poate creste.

Ce este Flushing- ul ?

Termenul de flushing este bine stabilit intre detinatorii de oi. Flushing inseamna cresterea nivelului de furaj, inainte si in timpul sezonului de reproducere, in scopul de a creste fertilitatea. In cazul in care starea de nutritie a unui oi se imbunatateste, are un efect pozitiv asupra starii sale generale. In acest caz, nu este posibil sa se aduca animalele intro stare proasta pana la starea de top in aceste trei saptamani. Prin urmare, trebuie sa avem grija de starea de baza a oilor, pentru a evita supraalimentarea.

NOTA

Dieta zilnica, nu poate contine mai mult de 60% furaje concentrate!

Acetonemia sau toxemia

Este cauzata de un echilibru energetic negativ la oi. Riscul acestei boli este foarte mare in ultimile saptamani ale perioadei de gestatie, atunci cand oile au nevoie de energie mai mare ( pentru cresterea fetusilor) si exista mai putin spatiu in stomac, pentru produsele alimentare. In cazul in carae , oile nu iau ratie suficienta de nutrienti, vor trebui sa foloseasca rezervele din corp. Cand rezervele corporate, devin prea mici starea generala a oilor se va deteriora rapid, si viabilitatea mieilor se va reduce.

Oile cu grasime corporala prea multa sunt, de asemenea susceptibili la aceasta boala. Incercati sa evitati stresul, bolile sau schimbarile bruste in dieta. Odata ce a aparut boala, tratamentul nu va avea un succes mare, si adesea, atat oaia cat si mielul vor muri. Prin urmare, este foarte important sa se dea toate oilor gestante, chiar si atunci cand nu suntem siguri de gestatia multipla, un furaj suplimentar bun, pana la sfarsitul gestatiei. Acesta va pregati de asemenea flora rumenului pentru digestia furajelor concentrate, care este absolut necesar in timpul alaptarii

Sfaturi interesante!

  • Momentul sacrificarii depinde in masura de rasa.
  • Mieii Texel sunt de obicei gata pentru sacrificare, la aproximativ 4,5 luni, cu o greutate de aproximativ 45kg
  • Ovinele Suffolk sunt gata pentru a fi sacrificate imediat ce acestea ajung la 3,5 luni si o greutate de la 35kg pana la 40kg
  • Mieii Hampshire, o rasa rustica , care ajunge la maturitate devreme, poseda o calitate excelenta de carne, la o greutate vie de la 20 pana la 25kg. Odata ce, aceasta greutate este depasita, mieii vor fi prea grasi.

Mediu inconjurator ideal!

  • Cel mai bine este, sa luam oile de pe pasune in timpul toamnei si iernii, pentru a conserva iarba.
  • Asigurati-va ca au suficienta apa potabila. Dupa fatare ,oaia poate bea cu usurinta 5-10 litri de apa pe zi.
  • Preveniti ca oile sa se rataceasca pe pasuni noi. Asigurati card corespunzator. Va rugam sa retineti ca un singur gard electric, nu multe ori nu sperie oile atunci cand au lana lunga.

Reproductie!

  • Perioada de gestatie la oaie este in general de 147 de zile, iar ciclul de caldura dureaza aproximativ 17 zile
  • Cele mai multe rase de ovine, merg in caldura atunci cand zilele incep sa se scurteze , de obicei din august pana in ianuarie
  • Mieii Ram, trebuie intarcati imediat, pentru a impiedica imperechierea cu mama sau cu surorile lor.
  • Echipati berbecul cu ham de reproductie , care il marcati cu creioane colorate. Schimbati culoarea la 17 zile, asa va fi clar pe parcursul carui ciclu a avut loc imperecherea.In acest fel , vom fi capabili sa prezicem cand va avea loc fatarea la oaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *